Siste nytt

Slik unngår du å være til irritasjon for andre på golfbanen

Golfvett handler i stor grad om sunn fornuft og folkeskikk. Det regner vi med de fleste golferene utøver, men det kan kanskje være greit med en oppfriskning?

Vis forståelse

(Foto: Benjamin A. Ward/NGF)

Alle har vært nybegynnere en gang og vet hvor frustrerende golfrunden kan være når man sliter med å treffe ballen.  Vis hensyn og forståelse. I stedet for å kritisere, tilby heller å dele av din erfaring.

 

Ikke påta deg rollen som klubbens pro

(Foto: Getty Images)

Se for deg at du nettopp har slått en slice ut i skogen. Mens du står og irriterer deg grønn over at du må ned i bagen og fiske frem en ny ball, hører du plutselig fra medspilleren din (som har 23,5 i handicap): «Du trekker kølla litt for mye på innsiden i baksvingen».

En grei huskeregel er: Ikke gi bort svingtips med mindre du blir spurt.

 

Vent på greenen til alle har hullet ut

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Ikke gå rett til bagen din bare fordi du har hullet ut først. Den som gjør seg ferdig først bør også være den som setter i flagget når alle har hullet ut.

 

Ta vare på banen

(Foto: Getty Images)

Det koster så lite å rake bunkeren, kaste søppel i søppeldunken, reparere oppslått torv og nedlsagsmerker. Du bør forsøke å forlate banen i (minst) like god stand som da du ankom den. (Dersom det er sakte spill med mye venting, kan du bruke dødtiden på å hjelpe til med å pleie banen. Det setter både greenkeeperen og de som kommer etter deg stor pris på.)

 

Tenk på tempoet

(Foto: Getty Images)

Det er veldig mange enkle grep du kan gjøre for å få opp spilletempoet uten å stresse så mye at du blir anpusten når du slår ballen.

(Her er 30 enkle tips for å få bedre flyt i golfrunden)

 

Kjenn din begrensning

(Illustrasjonsfoto: Flickr)

Du er allerede oppe i tresifret antall slag på runden og du har fortsatt fire hull igjen å spille. Din lengste drive i dag har vært på 180 meter. Nå befinner du deg i fairway med 210 meter inn til green. Du har bestemt deg for at detteer øyeblikket du kommer til å få lykketreffet. Hele gruppen din (og spillerne på tee bak deg) må vente på at du venter på at greenen skal bli ledig. Når gruppen foran omsider forsvinner, drar du opp treerwooden og slår en markkryper på 70 meter – slik du også har gjort på de fem foregående hullene.

Noen ganger er det greit å legge egoet til side og kjenne sin begrensning. Både for din egen del og de rundt deg.

Å kjenne sin begrensning gjelder også før  runden begynner. Du får en mye morsommere runde når du spiller fra riktig teested. Dersom du skal spille en ny bane, bør du høre med den lokale proen om hvilken tee han eller hun anbefaler for deg.

 

Pass på hvor du står

Slik bør du stå mens noen andre slår ut. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Vær oppmerksom på hvor du står og hvordan du beveger deg når de andre skal slå. På teestedet bør du stå foran den som har pegget opp. Dersom du står bak, kan det være veldig forstyrrende for vedkommende når han/hun plutselig skimter deg i øyekroken på toppen av baksvingen.

Pass også på at skyggen din ikke er i veien for synsfeltet eller siktelinjen.

På greenen bør du være oppmerksom på hvor de andre ballene ligger slik at du ikke tråkker i deres puttelinjer.

 

Vent på alle

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Når dere spiller fra forskjellige teesteder i gruppen din, er det alltid den som slår ut fra det bakerste teestedet som slår ut først. Når den personen har slått, bør vedkommende ta seg tid til å vente på spillepartnerne og ikke suse rett forbi på vei til ballen sin i fairway.

 

Ikke okkuper hele treningsgreenen

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Ikke gjør det umulig for andre å trene nærspill. Hvis det er mange på treningsfeltet, bør du begrense antallet baller med du trener med av gangen. Da blir det mer plass til alle.

 

Samle divots

Denne illustrasjonen fra USGA viser hvordan divot-mønsteret ditt bør se ut på drivingranger med gressutslag.

 

Vær obs på temperamentet

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Dårlig humør, banning, kasting av køller og sutring påvirker også de rundt deg negativt. Golf oppleves noen ganger like viktig som livet selv, men husk – det er bare en lek!

 

Spør om det er greit med mobil

(Foto: NGF)

Klubbenes retningslinjer for bruk av mobiltelefon har endret seg mye de siste årene. Mobiltelefoner blir et stadig mer vanlig og akseptert syn på golfbanen. Utallige GPS-, baneguide-, og statistikkapplikasjoner har til og med gjort mobilen til et nyttig hjelpemiddel på banen.

Når du spiller med andre er det likevel normal høflighet å begrense mobilbruken.

Noen ganger  man imidlertid svare på en viktig mail, sende en tekstmelding eller ta en kjapp telefon. Det er likevel greit å høre med dine medspillere om de synes det er OK. Så lenge man spør, er det som regel det!

 

Sikkerhet først

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Det er ikke flaut å rope “fore!”. “Fore!” er en advarsel til andre spillere om at de kan være i fare for å bli truffet av en golfball. Det er bedre å rope en gang for mye enn en gang for lite.

Ikke slå ut slik at ballen din ruller helt opp i hælene på gruppen foran deg. Hvis du synes spillet går sakte, finnes det bedre måter å si i fra på enn gjennom farefullt spill.

 

Ha respekt for banemannskapet

(Foto: Ann-Sophie Stene/Norsk Golf)

Det hender det blir litt ekstra ventetid når banemannskapet er i full sving foran deg. Vent til de er ferdige med arbeidet og vinker deg frem. Det er ikke noe poeng i å hytte med neven. De er ofte oppmerksomme på at du står og venter.

 

Artikkelen er hentet fra norsk golf. (http://www.norskgolf.no/artikler/nyheter/slik-unngar-du-vaere-et-irritasjonsmoment-pa-golfbanen)